Hozzájutottam egy Lenovo T490-es notebookhoz, amit szerettem volna feltúrbózni háttértár ügyileg 1TByte méretre. Egy SSD már régóta rendelkezésemre állt, így nekiláttam a cserének mindenféle felkészülés nélkül.

Az első sokk az volt, amikor szembesültem a ténnyel, ebben már nem a hagyományos - számomra még mindig újnak számító - SSD van, hanem kis utánajárás után felvilágosodtam -  M.2 SSD annak is az NVMe verziója. Semmi gond, beszerzünk egy ilyet. Ezek után jobban utánajártam a dolgoknak, és meg is örültem, mert kiderült, hogy az eredetileg ideszánt hagyoányos SSD-hez képest 6x-os sebességnövekedést is el tudok érni. A választás: A-DATA 1TB M.2 2280 SX8100. Ez sebességben eléri a piacon lévő maximumot, árban pedig a legjobb.

 

Miután megérkezett az újdonsült háttértár akkor jött a következő sokk: a notebookban lévő eredeti kártyának csak az egyik oldalán vannak áramköri elemek, így az üres oldal szépen egy hővezető rétegen felfekszik az alaplapra. Az új kártya viszont mindkét oldalt tartalmaz alkatrészeket, és akármennyire is elkeserítő a helyzet, nem fér be a helyére!

Mivel az eredetileg bent lévő SSD-t továbbra is szerettem volna használni, így ehhez korábban már rendeltem egy külső házat: AXAGON EEM2-UG2 USB-C 3.2 Gen 2 NVMe box

 

Az ötlet az lett, hogy az eredeti tároló marad a notebookban, és az új megy a külső házba. De hogyan oldom meg, hogy egy USB-s eszközről fusson a rendszer? Szerencsére már az USB-C port átviteli sebessége duplája a korábbi beépített SATA-s SSD sebességének, tehát még így is gyorsabb lesz.

A megoldás a Rufus 3.13! Ezzel a programmal egy windows képfájlt tudunk úgy kiírni egy külső USB-s eszközre, hogy onnan újraindulás után elkezd települni, és a végén egy teljes értékű rendszerünk lesz a külső eszközön. Nem csak az enterprise verziót, hanem bármelyiket telepíthetjük.

 

A Rufus és további információk elérhetőek: https://rufus.ie/

Fontos hogy a BIOS-ban a boot UEFI-re legyen állítva!

 Már csak azt a problémát kell valahogy áthidaljam, hogy a Notebookot folyamatosan egy kábelen lógó háttértárral kell használjam. Viszont így könnyen tudok két különböző rendszert használni.

 

You have no rights to post comments